Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει
Τα τέλεια μελομακάρονα με μπύρα!!!!!





Τα μελομακάρονα για να πετύχουν θέλουν και σιμιγδάλι και μέλι!!!
Όμως θα μου πείτε και μπύρα;
Φτιάχνω πάνω από τριανταπέντε χρόνια μελομακάρονα. Τα πρώτα χρόνια έφτιαχνα τη συνταγή της μητέρας μου, πάντα με αλεύρι. Τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι με διάφορες συνταγές που έβρισκα από περιοδικά ή από τις γνωστές μαγείρισσες που εμφανίζονται στην τηλεόραση. Έχω καταλήξει σε τρεις που είναι πολύ καλές. Στο Taste & Style βρήκα αυτή τη συνταγή με μπύρα και την έφτιαξα τα δύο τελευταία χρόνια.
Ήταν τα τέλεια μελομακάρονα! Εύχομαι να σας πετύχουν!!!
Είναι από τα πιο δύσκολα γλυκά. Θέλουν πολύ προσοχή. Πρέπει να προσέξουμε:
- Να μη ζυμώσουμε πολύ ώρα τη ζύμη.
- Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν πολύ πολύ λίγο, για να μη μας διαλυθούν όταν τα βουτήξουμε στο παγωμένο σιρόπι.
- Τα μελομακάρονα να είναι πάντα ζεστά όταν τα ρίχνουμε σε κρύο σιρόπι. Καθώς βουτάμε συνέχεια μέσα ζεστά μελομακάρονα, κάποια στιγμή το σιρόπι ζεσταίνει, πρέπει να φροντίσουμε να είναι πάντα κρύο (Βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για να κρυώνει γρήγορα). Επίσης καλό είναι να μοιράσουμε το σιρόπι σε δύο μεγάλες κατσαρόλες ώστε να χωρέσουν όλα τα μελομακάρονα του ταψιού και να μην αφήσουμε να κρυώσουν. Τα αφήνουμε στο σιρόπι με την επιφάνεια προς τα κάτω να ρουφήξουν περίπου 5-6 λεπτά, μετά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σουρωτήρι απλωτά να στραγγίσει το σιρόπι και μετά τα τοποθετούμε σε μεγάλο δίσκο ή ταψί όπου και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι έναν ένα. Αυτή η μέθοδος είναι και η επιτυχημένη!
- Αν θέλουμε να τα μελώσουμε σε καυτό σιρόπι, όταν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά, και μετά ρίχνουμε 5-6 στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε 2 λεπτά , τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά, τα αφήνουμε να τραβήξουν άλλα 2 λεπτά, τα βγάζουμε σε πιάτο, ρίχνουμε τα επόμενα στην κατσαρόλα, και πασπαλίζουμε αυτά που βγάλαμε με το μείγμα του καρυδιού και τα τοποθετούμε απλωτά το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο ταψί, μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλες.
- Τα σιροπιασμένα μελομακάρονα όταν τα ολοκληρώσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά φροντίζουμε να τα διατηρούμε σε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος, γι αυτό τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν ή να μην υγρανθούν.

Τα υλικά μας:

Περίπου 80 κομμάτια
  1. 4 κούπες αραβοσιτέλαιο
  2. 1 κούπα φουσκωτή ζάχαρη άχνη
  3. 1 κούπα μπύρα
  4. 10 κούπες αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (έστω και από ψιλό σουρωτήρι)
  5. 4 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  6. 1 κούπα κονιάκ
  7. 1 φακελάκι μπέικιν
  8. 3 κουταλιές γλυκού σόδα
  9. 3 βανίλιες
  10. 4 μανταρίνια χυμός και ξύσμα
  11. 2 πορτοκάλια χυμός και ξύσμα
  12. 1/2 κούπα μέλι καλό
Για το πασπάλισμα:
  1. 3 κούπες καρύδι ψιλοκομμένο
  2. 3 κουταλιές κανέλα
  3. 2 κουταλιές μοσχοκάρυδο
  4. 2 κουταλιές γαρύφαλλο
Σιρόπι:
  1. 5 κούπες ζάχαρη
  2. 5 κούπες νερό
  3. 2 κούπες μέλι
  4. 1 κούπα γλυκόζη
  5. 2 ξυλάκια κανέλας
  6. 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο με τη φλούδα
Πως φτιάχνουμε το σιρόπι:
Σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατώνω να λιώσει η ζάχαρη, ρίχνω τα ξυλάκια κανέλας το πορτοκάλι και βράζουν για 5-8 λεπτά περίπου.  Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι, προσοχή να μην πήξει , ρίχνω το μέλι και τη γλυκόζη, ανακατεύω καλά να διαλυθούν και σε 2 λεπτά αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει τελείως. Πετώ το πορτοκάλι και την κανέλα. Αν μας λείψει σιρόπι φτιάχνουμε νέο, ποτέ δεν ρίχνουμε νερό στο ήδη υπάρχον για να αυγατίσει.

Πως φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά στις σωστές δόσεις πάνω στο τραπέζι.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αραβοσιτέλαιο και το αφήνουμε να χτυπάει 30 λεπτά (να φύγει η μυρωδιά του σπορέλαιου). Λιώνω τη σόδα στο χυμό μανταρινιών. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά ρίχνω στον κάδο που θα συνεχίζει να χτυπά, τη ζάχαρη και σε 5 λεπτά ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από τα αλεύρια. Γυρίζω το υλικό σε μεγάλη λεκάνη ή μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζω τις 8 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι, μαζί με το μπέικιν κι ανακατεύω καλά. Σε ένα μικρό μπολ βάζω τις υπόλοιπες 2 κούπες αλεύρι (μάλλον δεν θα το πάρει).
Ρίχνω λίγο-λίγο με μια κουτάλα πρώτα το σιμιγδάλι στη λεκάνη με τα υγρά και ανακατώνω με το χέρι. Όταν αρχίσει να γίνεται πηχτό, δουλεύω με το χέρι απαλά, όλο με τα δάχτυλα, φέρνοντας τη ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης προς το κέντρο. Συνέχεια ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι . Δεν ζυμώνω! Άν πάρει όλο αυτό το αλεύρι, τότε αρχίζω να ρίχνω από το μικρό μπολ που έχει τις 2 κούπες σκέτο αλεύρι. Μπορεί να μην το πάρει όλο. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης και δεν κολλάει στα δάχτυλα. Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή και εύπλαστη όπως του τσουρεκιού. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί όσες περισσότερες ώρες μπορούμε και την πλάθουμε ελαφρά πριν την χρησιμοποιήσουμε γιατί θα έχει απολύσει λάδια.
Απλώνω λαδόχαρτο στα ταψιά. Δεν τα λαδώνω. Πλάθω τα μελομακάρονα μικρά και μακρόστενα με όγκο προς τα πάνω. Τα τοποθετώ στο ταψί λίγο αραιά γιατί φουσκώνουν πολύ και απλώνουν. Τα τρυπώ με πιρούνι για σχέδια.
Προθερμαίνω 15 λεπτά το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνω για 10 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς και στη συνέχεια δυναμώνω τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνω για άλλα 5 λεπτά, έως ότου πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Μέλωμα:
Όταν τα βγάζω, βάζω στο φούρνο το επόμενο ταψί και χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Τοποθετώ τα ζεστά μελομακάρονα στην πλατιά κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι που έχω ήδη έτοιμο από ώρες πριν. Τα αφήνω 8-10' και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνω μέχρι 3-4 λεπτά να "πάρουν" σιρόπι και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετώ σε ταψί να στραγγίσουν και να τους ρίξω το καρύδι μέχρι να βγούν τα επόμενα μελομακάρονα από το φούρνο και να ακολουθήσω την ίδια διαδικασία.
Πολύ προσεκτικά, να μην σπάσουν, τα τοποθετώ σε πιατέλα ή σε μπολ για φύλαξη. Τα σκεπάζω πάντα για να μην μας ξεραθούν, την επόμενη μέρα όταν έχουν κρυώσει.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κι ευχαριστώ για τη συνταγή.Την ακολούθησα κατά γράμμα με τις μισές δοσολογίες.Παρέλειψα μόνο τη γλυκόζη στο σιρόπι.Αφράτα μελομακάρονα μελωμενα όπως τα ήθελα. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και δημιουργίες γλυκες και αλμυρές,σας εύχομαι🤗

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές